Chassellas

2009 juni 15

Chassellas odlas i många delar av världen men det är först på de branta sluttningarna i Schweiz den utvecklar mer syra och kommer till sin rätt. I Frankrike odlas den främst i Loire och Savoie. I Loire blandas den ofta med Sauvignon Blanc och man kallar detta vinet ”Pouilly-sur-Loire”.

I Schweiz ger den som sagt mer syra och många hävdar att den framhäver de olika regionernas ”terroir” väldigt väl.

Gutedel kallas den i Tyskland där den nästan uteslutande odlas i regionen Baden på ca 1,123 hektar.

Chassellas ursprungsland är omdiskuterat. Många vill hävda att det är Schweiz medan en del hävdar att den är mycket äldre och har sina anor tillbaka i antiken.

Synonymer till Chasselas är Fendant (Valais), Perlan (Genéve),  Gutedel (Tyskland), Golden Chasselas (Kalifornien) och Saszla (Ungern).

Den vanligaste typen av vin gjort på chassellas är ett torrt vitt vin med mycket frukt i doften. Det görs dock ett par söta viner på chassellas på nya zeeland.

I Turkiet odlas den mycket som bordsdruva.

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.