Solaris

2010 februari 6

Ett av målen med vingården är att med någorlunda kvalificerade gissningar bedriva en trial-and-error testning av olika ädla druvsorter. Därför har vi ett tiotal äkta vitis vinifera druvsorter. Men för att få något att jämföra med och givetvis för att ha ett säkert kort har vi satt två rader med druvsorten Solaris.

Solaris är inte officiellt klassade som en hybrid-druva utan som äkta vitis vinifera, trots att den har vissa icke vinifera släktingar.

Släktträd

Skapad av Norbert Becker 1975 på institutet i Freiberg, Tyskland. Målet var att få fram en druvsort med hög resistans mot sjukdomar.

Solaris
Merzling x Gm 6493
(Riesling xPinot gris) x Muscat Ottonel x
Seyve-villard 5276 Zarya Severa
  • Gm 6493. Skapades i tjeckoslovakien av prof. V. Kraus för att sedan av Kraus skänkas till Institutet i Geisenheim, där den fick sitt namn Gm.
  • Seyve-villard 5276. Är en korsning mellan Seibel 5656 och Rayon d’Or (Seibel 4986) skapad av Bertille Seyve och hans svärson Villard. Druvsorter går idag främst under namnet Seyval blanc och odlas huvudsakligen i nordamerikas svalare vinregioner. Sorten är klassificerad som hybrid.
  • Zarya Severa. Är en röd druva, skapad i ryssland på institutet potapenko. Korsning mellan vitis amurensis och Früher Malingre. Väldigt motståndskraftig mot bladmögel och okänslig för frost.

Karakteristik

Solaris har hög motståndskraft mot svampsjukdomar och frost. Vanligt att den odlas i norra europa, bland annat i Sverige. Druvsorter ger fruktiga aromatiska viner med medelhög syra. Går bra att göra söta viner på då den trots sin relativt korta växtsäsong ger en must med hög sockerhalt. Kan ge en hög avkastning på skörden. Kräver god tillgång till magnesium. Rekommenderad rotstock brukar vara SO4.

Ameplografi

Växer kraftigt och behöver mycket beskärning.

Bladen är stora, mörkt gröna och har tre lober.

Druvklasarna har medium storlek och är relativt lösa.

Druvorna är gyllengula vid mognad och medelstora.

Synonymer

De ända synonymerna som finns är dess korsningskod, FR 240-75. Ibland kan FR ersättas med Freiburg.

Kommentarer är avstängda.