Juli 2009

2009 augusti 5

juli1
Juli månad var ur en mördarsnigels perspektiv fantastisk men ur vinodlingssynvinkel var den rent bedrövlig. Det föll 170.2 mm regn under hela månaden. Detta är 124,2 mm mer än året innan, dock föll det 196.8 mm år 2007. Det kan tyvärr alltså vara värre.

Mest nederbörd föll det fredagen den 10:de. Hela 39.3 mm föll över Ljungskile.

Antalet dagar det regnade i juli månad var 19 (2008 13 dagar. 2007 24 dagar.). Detta ger en anning om hur mycket (eller lite) direkt solsken som sken över odlingarna. Dock saknar jag tillgång till information om antalet exakta soltimmar.

juli2

Trots det myckna regnet har plantorna växt bra och många har skott som utan problem kommer att nå upp till den längd av 1 meter som krävs för att påbörja det som skall bli en stam.

Temperaturen i Juli har även den varit lägre än förra året. 17 grader celsius i år och 18 grader 2008.

Här är en graf jag har lånat/snott från www.temperatur.nu som visar en jämförelse av temperaturen för 2009 kontra 2008.

8874789

Ett bakslag har varit att de stockar jag köpte från Ungern, Chasselas och främst Irsai Oliver, har vuxit dåligt. Ett par st, ca 10, har inte tagit sig alls och de övriga har vuxit trögt.

En anledning, och den troligaste, är att plantmaterialet var klent från början. Det som talar för detta är att de 25 st ungerska plantor jag satte  i kruka med plantjord inte har haft några problem alls (dock skall noteras att även de har växt betydligt sämre än de tyska stockarna).

Nedan är en bild på en Irsai Oliver planta vars blad kom så sent som för 1-2 veckor sedan.

_mg_7060

Vi har haft ett fåtal avbitna skott. Främst är det de spröda toppskotten som har strukit med. Troligen är det rådjuren som trots staketet tar sig in i vinodlingen. I början sprutade vi bittermedel på de första skotten men intresset från gnagarna har ändå visat sig vara relativt lågt.

Den största fantasten av vinblad har vi dock inspärrad i trygt förvar.

_mg_6950

Felkällor

En uppenbar felkälla i min information är att väderstationen som jag får informationen från inte ligger på samma plats som vinodlingen. Det skiljer drygt 2,5km emellan och då väderstationen ligger 68m över havet ligger vinodlingen kanske 10-20m över havet.

Väderstationen drivs privat och går att finna här: http://www.ljungskilevader.se/

karta-felkalla

Kommentarer är avstängda.