Vårt bibliotek

Detta är en förteckning över vårt bibliotek. Listan skall också ses som en källförteckning till de artiklar som postas på hemsidan. Hoppas vår litteraturlista kan inspirera till läsning!

Oenologi

  • Pascal Ribereau-Gayon, Denis Dubourdieu, B. Doneche. Handbook of Enology, Volume 1, 2nd Edition, The Microbiology of Wine and Vinifications. 2005. (LF)
  • Pascal Ribereau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean. Handbook of Enology, Volume 2, 2nd Edition, The Chemistry of Wine: Stabilization and Treatments. 2006. (LF)
  • C. Austin. The Science of Wine. 1968. (LF)
  • Carr, JG: biological principles in fermentation. 1968. (FH)
  • Doris Muscatine. Maynard A. Amerine. Bob Thompson: Book of California wine. With 53 articles by 44 authors, including M.F.K.Fisher, Andrew Hoyem, David Lance Goines and others 1984. (FH)
  • Pfaff, Franz: Taschenbuch der rebsorten. Fachverlag Dr Fraund, /L46)
  • Robles,J.J: Cómo se hace y conserva el Vino natural. Tratado Práctico de Vinificación Moderna. Vinos Tintos, Blancos y Espumosos 21 figuras y varios cuadros en el texto ~ Tela editorial con títulos en plano de delante y lomo 1st ed. Barcelona 1911. (FH)

Vitikultur

  • Torstensson, L: Att tillverka vin, från plantering till buteljering. 1997. (SV)
  • Lagrange, A: Musée du vin de bourgogne au beaune. Salles de traveaux de la vigne et du vin et des métiers auxiliaires. 1965. (SV)
  • Rausch, J: Das weinbuch. nytryck av upplagan från 1580. 1981. (SV)
  • Villanova, A of: Book of Wine. translated into english from the german version printed 1478. 1943. (SV)
  • Robinson,J: Druvor och viner. 1988. (SV)
  • Graeger,N: Handbok för beredning af Bär- och Fruktviner. Stockholm 1972. (UN)
  • dal Piaz, A: Die Obstweinbereitung nebst Obst= und Beerenbranntwein=Brennerei. Wien und Leipzig, A. Hartleben’s Verlag 1913. Hartlebens Chemisch-technische Bibliothek Band 211 (UN)
  • Hellenthals, K. A: Hülfsbuch für weinbesitzer und weinhändler oder der vollkommene Weinkellermeister, enthaltend eine Belehrung, wie man den Most, sowie man ihn von der Presse erhält, bahandeln muß, um aus demselben guten, edlen und haltbaren Wein zu erhalten. Nebst allen nöthigen Kenntnissen … Nach eigener Prüfung und den berühmtesten Schriftstellern … verfaßt von J.K. Lübeck. 1822(UN)
  • Lindegaard,P: Om viinstokkens Dyrkning saavel i Drivekasser som i frie luft i Danmark. Trådhäftad med tejpat gråpappersomslag. Inlagan fuktskadad. 1826. (UN)
  • Larsson, L. Vinodling under glas. Praktiska råd och anvisningar till vinrankans odling under glas, samt till uppförande av därtill lämpliga växthus. 1917(UN)
  • Leuhausen,W.R: Anteckningar om Vinrankors Skötsel. 1834(UN)
  • The vine manual; or instructions for the cultivation of the grape vine in the stove, vinery, and greenhouse, also on walls and trellises in the open air, and in pots. Third edition. 1870-tal (UN)
  • Brauner,J: Åtskilliga sätt at tilreda winer af alla slags bär, frukter, rosor, blommor och gräs. 8,10s. 1756. (UN)
  • Roberts,W,H: Den inhemske vinfabrikanten och hembryggaren : en fullständig, praktisk och lättfattlig afhandling att, medelst saccharometerns tillhjelp, tillwerka alla slags inhemska viner, jemte porter, öl och svagdricka. Fritt bearbetad fr. 5te engelska uppl. [af Georg Scheutz]. Stockholm, 1855(UN)
  • Chevalier,M Winberedning utan drufwor och med högst ringa kostnad, eller Anvisningar att, Af frukter, bär, potatis och spannmål. 48s. 1856.(UN)
  • Chevalier,M Winberedning utan drufwor och med högst ringa kostnad, eller Anvisningar att, Af frukter, bär, potatis och spannmål. 48s. 1869. (UN)
  • Chevalier,M Winberedning utan drufwor och med högst ringa kostnad, eller Anvisningar att, Af frukter, bär, potatis och spannmål. 48s. 1881. (UN)
  • Lanner,I: Sätt, at bereda win och cider, af swenska frugter och bär til allmänhetens tienst framgifwit af J. L. Stockholm, tryckt hos Henr. Fougt, 1772. Stora Nygatan, huset n:o 104.(UN)
  • Sonesson,N: Svenskt vin af svensk frukt. Utförlig handledning vid beredning af frukt- och bärviner. 1912.(UN)
  • Granberg,E.A: Vinberedning. Vägledning i beredning af skogsbär, bär och frukt till vin, alkoholfritt vin. 1905. (UN)
  • Lafon,R: La culture de la vigne dans l’Arrondissement de Barbezieux et dans le vignoble Charentais. 2:e ed. Paris 1913. (UN)
  • Rheinberg, H: Die herstellung von schaumwein und Obstschaumwein. 2:e. Band. Dr. Max Jänecke Verlagsbuchhandlung. Leipzig 1913. (UN)
  • Allen, Fisk: A practical treatise on the culture and treatment of the grape vine. A Practical Treatise on the Culture and Treatment of the Grape Vine: embracing its history, with directions for its treatment, in the United States of America, in the open air, and under glass structures, with and without artificial heat. Frontispiece and several engravings A detailed guide to cultivating grapes in enclosed structures, it includes an extensive description of European and American grape varieties and a summary of viticultural experiences by contemporary vinegrowers from Massachusetts to Florida.” This edition was greatly expanded from the 55 pp. first edition of 1847 Second edition. 1848(UN)
  • Chr. Fredr. Gottf. Thon: Anwisning att bereda goda winer af åtskilliga fruktsafter. särdeles af Äplen, Päron, Quitten, Kersbär, Plommon, Win- och Stickelbär, Hallon, Smultron, Björnbär, Enbär, Blåbär, Potatoes, Palsternackor, Rofwor, Russin, Honing, Socker,Lönn- och Björklake m.m. samt att på ett lätt och säkert sätt med konst eftergöra andra winer, såsom Ungerskt win, Champagne, Bourgogne, Pontac, Medoc, Frontignac, Alicantewin, Malaga, Canariesect, Madera, Malwasier, Muscatwin m.fl. söta winer Stockholm : Zacharias Haeggström, 1839 (UN)
  • Handbok för Dryckers Beredning. eller: tydlig anwisning att på det enklaste sätt, äfwen uti smärre hushåll, utan jäsning och destillation tillreda öfwer 300 serskilda slags, så wäl kalla, som warma och spirituösa och win-drycker / af en erfaren husmoder Af en erfaren husmoder. Stockholm : W. Lundequist & R:is Bokhandel, 1835 : (Elméns & Granbergs tryckeri). (UN)

Vingeografi

  • André Dominé. Vin. 2008 (ISBN 9783833146190) (LF)
  • Mölstad, M: En värld av vin 2.0. DVD. 2000. (SV)
  • Cocks.C/Féret,É: Bordeaux et ses vins classés par ordre de mèrite. Bordeaux 1874. 3:e ed. VIII,604s. Table des crus et des propriétaires. Catalogue de l’éditeur de 5 pages intitulé Bibliographie vinicole. (Petits travaux de vers sur lesplats, dont les bords sont défraîchis.)Célèbre guide offrant un panorama détaillé du monde vinicole bordelais, et dont la première édition parut en 1850. Chaque propriété est décrite et sa production analysée en détail. VICAIRE 186. (FH)
  • Cocks.C/Féret,É: Bordeaux et ses vins classés par ordre de mérite. 5th ed. 1881 (fh)
  • Moreau-Berillon,C: Au pays du champagne. Le vignoble – le vin. Reims: Librairie L. Michaud (1924) 1925. 6,VI,2,471,1s. Bibliofilutgåva nr 63/125. Le vignoble, le vin”. Historique de la vigne et du vin de Champagne ; le vigneron ; le Champagne et la guerre ; le vignoble ; la vigne ; le vin. Ouvrage rare, envoi de l’éditeur. Préface de Léon Bourgeois. Fortes mouillures sur les 6 dernières pages. Nb illustrations n&b in texte dont un portrait de l’auteur en frontispice. (FH)
  • Olney,R: Yquem. Paris 1985. Bibliofilutgåva i skinnband med helt guldsnitt i kassett. Nr 163/175 ex. (FH)

Historia

  • Columella, Lucius Junius Moderatus. Tolv böcker om lantbruk : en tvåtusenårig romersk lantbrukslära ; Samt Liv, lantbruk och livsmedel i Columellas värld – Tolv artiklar av nutida Svenska forskare. 2009 (ISBN 918520577X) (LF)
  • Younger,W: Gods, Men and Wine. 1966. (SV)
  • Tannahill.R: Food in history. 1973. (SV)
  • Andrieu,P: Petite histoire de bordeaux et de son vignoble. 1955. (SV)
  • Enjalbert, H & B: L’Histoire de la vigne & du vin. 1987. (SV)
  • Gillet, P: Par mets et par vins. Voyages et gastronomie en Europe 16-18 siecles. 1985. (SV)
  • Ossendorf, K: 6000 års vinavl i egypten. 1980. (SV)
  • Montorgueil, G: Le vin de bourgogne. Nicolas livre troisieme. paris 1926. (UN)
  • Enjalbert,H: La seigneurie et le vignoble de Chateau Latour. Histoire d’un grand cru du Médoc. (XIV-XXe siècle). Ss la dir de Ch. Higounet.- Bordeaux, fédération historique du Sud-Ouest, 1974 Vol II. Bordeaux 1974. 376s. Obd. Ill. (Del I utkom,) Behandlar historik 1400-1825. (FH)
  • Forgeat,P: Pèlerinage aux sources du Bourgogne. Chablis, Cote d’Or, Maconnais, Beaujolais. Présentation de la Bourgogne viticole. Routes à travers villes, villages, appellations (par ordre alphabétique, de “Aloxe-Corton” à “Vosne-Romanée” et “Vougeot”). Découverte des climats divers et des crus. Le passé, les anecdotes, les histoires vraies ou supposées se rapportant à ces lieux. Dessins et aquarelles de Charles Bossu Colmar 1971. Bibliofilutgåva tryckt i 200ex. (fh)
  • Le Guide, ou conducteur de l’etranger a bordeaux. Avec ou sans le lpan de bordeaux, orné de plusieurs gravures. Rédigé par M. ******. Resebeskrivning över området Bordeaux. Med s. 45 – 69 specifikt om vin. Trådhäftad med tryckt nött pappersomslag. Tryckt i bordeaux 1825. (fh)
  • Rodier,C: Le clos de Vougeot. Histoire d’un grand vin “ le Clos de Vougeot “. Historique du domaine – Le château et ses dépendances – La vigne et le vin. Belle préface de Gaston Roupnel. Excellente monographie sur l’un des crus les plus fameux de Bourgogne, illustré de figures en noir dans le texte et de 35 planches h.-texte tirées en sépia. Preface de gaston rupnel. Dijon 1949. (FH)

Ekonomisk Historia

  • Unwin, T: Wine and the Vine. 2004. (SV)
  • Carasson, V.P: The california wine industry. A story of the formative years. UCP 1951. (SV)
  • Helling, S: Från mjöd till martini. Alkoholens historia i (SV)erige. 1988. (SV)
  • Jullien,A: Topographie de tous les vignobles connus, contenant leur position géographique, l’indication du genre et de la qualité des produits de chaque cru, les lieux où se font les chargemens et le principal commerce des vins ; le nom et la capacité des tonneaux et des mesures en usage, les moyens de transport ordinairement employés, les tarifs des douanes de France et des pays étrangers, etc., etc. ; précédée d’une Notice Topographique sur les vignobles de l’Antiquité, et suivie d’une Classification générale des vins, Deuxieme edition paris 1822. (UN) 

Vinguider

  • Parker,R.M. jr: Bordeaux. A consumers guide to the worlds finest wines. 4th ed. 2003. (SV)
  • Broadbent, M: The great vintage wine book, 1982, inscribed by author.  (SV)
  • Broadbent, M: The new great vintage wine book, 1991. (SV)

Vinprovning och sensorik

  • Peynaud, E: Le goût du vin. 1983. (SV)
  • Amerine, M.A / Roessler, E.B: Wines, Their sensory evaluation. UCP 1976. (SV)
  • Bedichek,R: The sense of smell. 1960. (SV)
  • Broadbent, M: Wine tasting. 1971. (SV)

Mat & Vin

  • Westblom Jonsson, H: Mat tro tradition. 1997. (SV)
  • Grönstedt, J: Bordets nöjen i wasakonungarnas tid. 1915. (SV)

Lexikon och Ordböcker

  • Wingårdh. M: ( psed; Elimar Bæckström) 1952. (SV)
  • Stigell, L: Linnéas vinordbok. 2000. (SV)

Trade books

  • Simon, A. L: The supply , care & sale of Wine, A reference for the wine merchants. 1923 (SV)
  • Campell, I. M: Wayward tendrils of the Vine. 1948. (SV)
  • Sandford, William: A few practical  remarks on the effects of Wine and Spirits with observations on the oeconomy of health. Worcester 1799. (UN)
  • Leufvenmark,J.D: Handbok i förädling, förskärning och tillverkning af viner och spirituosa. I-II. Med litograferade figurer. 1869. (UN)
  • Nessler,J Kemisk-teknisk handbok för Vinhandlare och vin fabrikanter, innehållande ett urval af nyaste metoder för viners behandling samt botemedel mot deras sjukdomar. 1872. 4,104,4s. med 8 fig i texten. Ohft Öfversatt af J.D.Leufvenmark. (UN)
  • Chasteigner,P.de: Les vins de Bordeaux. Guide pratique des gens du monde pour le choix, l’usage et la conservation des vins de table. 2:e ed. Bordeaux 1869. (UN)
  • Todd,W,J: A handbook of wine. How to buy, serve, store and drink it. London 1922. 103 s. + kolorerad karta. Introduction, Table wines from the different regions, Other wines, Notes on Brandy with a vintage chart from 1870-1904, vintage chart for Port from 1870-1901, vintage charts also for Claret, Burgundy, Champagne and Sherry. Lists of leading producers. Glossary. Illustrations of drinking glasses, corkscrews etc (FH)

 

Vi har dessutom några hundra vinböcker om regioner, druvor mm samt cirka tusen prislistor från olika delar av världen