Estrar i vin

2010 januari 8

Estrar i vin uppstår genom att en organisk syra reagerar med en alkohol, oftast enzymatisk eller spontana reaktion under eller efter alkoholjäsningen.

vin innehåller en otalig mängd syror och alkoholer så kombinationerna blir oräkneliga. Etanol är uppenbarligen den vanligaste alkoholen och där kommer etylestrar att vara de vanligast förekommande estrarna.

Etylacetat

Den vanligaste och kanske mest påtagliga estern i vin är etylacetat. En liten del etylacetat bildas av jästen under jäsningen men den största delen kommer från aerobiska vildjäster och ättiksyrabakterier. Vid för höga halter kan man få en salubrinliknande doft som lägger sig som ett lock över vinet.

Perceptionströskeln för etylacetat är väldigt låg, ca 160 mg/l. I en hel del fall kan etylacetat (vid lägre koncentrationer) vara en del av ett vins komplexitet.

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.